Sadelprovning

När jag har en sadelprovning vill jag att du som kund skall åka därifrån med större kunskap om sadeln och hästens- och ryttarens anatomi och biomekanik än du hade innan. För även om du inte väljer att köpa en sadel av mig så är det så oerhört viktigt att veta vad man skall leta efter ute i sadeldjungeln. Många blir väldigt förfärade när de inser vad de gjort mot sin häst i alla år MEN det har man inte gjort med mening utan pga för lite kunskap och det är helt ok, efter genomgången har du kunskap att göra rätt för dig och din häst.

Många av er ryttare har också en tränare som ni vill ska få se en video/filmsnutt för att dom ska kunna säga om det är en bra eller dålig sadel. Jag tycker det är jättebra att man tar hjälp av någon mer för det är en stor investering att köpa sadel. Men tyvärr har tränarna oftast inte en aning om hur en bra sadel skall ligga. Några kommentarer är;  ” Sadeln ligger alldeles för långt fram!” , ”Du måste ha sadelgjorden längre bak”, ”Sadeln rör sig för mkt bak”, ”Den sadeln klämmer på bogarna” och detta utan att ha en aning om hur sadeln ska ligga för största frihet för hästen. Läs gärna mer om detta under: Passar din sadel, kolla själv.

Nu kommer jag att steg för steg ta er igenom en utprovning!

En sadelutprovningen tar ca 1.5- 2 timmar.

Steg för steg

1. Jag jobbar steg för steg efter ett formulär och först av allt kommer jag att be dig fylla  namn, adress, mobilnr och e-mailadress, hästens namn och ålder.

2. Nu behövs dina mått för att kunna välja ut rätt strl på sadel. Först behöver du, eller jag, leta upp högsta delen på din höftkam och den är oftast ganska rakt ner under armhålan. Sedan  kommer du att få stå axelbrett isär med fötterna och lätt böjda knän, så att knäna döljer de fingrar jag visar framför dina tår, och sedan kommer jag mäta höft-häl, övre och nedre ben, lår och höft. Detta för att få rätt strl på säte och rätt längd och bredd på kåpa.

3. Sedan är det dax för hästen.Först mäter jag vinkeln precis bakom bogen med en Sprenger vinkelmätare och sedan mäts omkretsen i sadelgjordsläget med ett måttband.

4. Nästa steg är att utvärdera hästen angående;

 • Storleken på hålen/urgröpningarna bakom skulderbladen/bogarna
 • Vilken bog som är längst fram (oftast höger pga att hästar oftast är vänsterhänta)
 • Storlek på Triceps/”mank”muskeln (många tror att hästen är svullen när den har en bred och bra mankmuskel)
 • Vilken sida hästen är brantast på/vilket håll hästen sätter dig och sadeln glider (så jag kan göra sadeln asymmetrisk efter hästen för att sadeln skall ligga rakt på hästen och INTE glida till tex vänster)
 •  Form och kurvatur på ryggen
 • Ryggens/bröstkorgens konformation dvs rak eller i nerförs- eller uppförsbacke
 • Känslighet vid ryggligamentet och manke/bogar
 • Och viktigast av allt, bredden på ryggligamentet dvs hur vid kanal måste det vara i sadeln. De allra flesta hästar har mins en handsbredd brett ligament dvs 10-12 cm kanal som EJ får smalna av baktill.

5. Steg 5 är att kontrollera den befintliga sadeln;

 • Vinkel på koppjärn. Finns det plats för bogen att komma under eller är vinkeln för vid dvs kommer trycket för högt upp precis i bogens uppåt-/bakåtgående rörelse eller är den för smal/rak dvs den trycker in i hästens muskler nedanför bogbladet (händer nästan aldrig).
 • Bredden/vidden på koppjärnet dvs är sadeln för trång eller för vid (har inget med vinkeln på koppjärnet att göra)
 • Balansen på sadeln. Ligger framvalvet för högt/lågt i förhållande till bakvalvet. Ligger sadeln i fram- eller baklut.
 • Åt vilket håller ”faller” sadeln när vi tittar på den bakifrån liggandes lös på hästen.
 • Hur mkt plats finns det för manken- både uppåt och åt sidorna.
 • Hur bred är kanalen jämfört med bredden på ryggligamentet.
 • Hur är panelkontakten. Är det jämt tryck mot hästens rygg  hela vägen eller är det ingen kontakt på mitten under sadeln eller kanske gungar sadeln som en gungstol (bakåt-framåt) på ryggen.
 • Sadelns längd. Ligger den bakom sista revbenet och trycker eller är den kort nog.
 • Hur sitter stropparna i förhållande till sadelgjordsläget. Allt oftast för långt bak vilket gör att antingen glider sadeln fram för att gjorden vill ligga på plattaste delen av hästens bröstkorg och drar då med sig sadeln framåt eller så ligger gjorden och trycker i solar plexus och på bröstbenet vilket är ytterst jobbigt och obehagligt. Det blir svårt att djupandas och bröstbenet kan gå av.

6. Steg 6 innebär att du provar en tillpassad DK-sadel med rätt strl på sätet. Om det går att rida utan schabrak är det det bästa för då får man ett fint dammönster att läsa av för att se hur sadeln legat. Men en del hästar tycker det är obehagligt att ha sadeln direkt mot pälsen utan schabrak och då får man såklart ha ett schabrak under. Hästen skall inte var uppvärmd utan ridas igång i DK-sadeln. Det är viktigt att rida såpass länge att man provar på allt man har problem med. Det kan tex vara byte åt ena hållet, piruett åt ena hållet, svårt att få till en ökning,  svårt att få till en samling utan att tappa ”trycket”, svårt att svänga åt ena hållet, svårt med piaff och passage. Många upplever att hästen blir ”springig” när DK-sadeln kommer på men det som händer är att handbromsen lossnar då trycket på nerverna vid manken som säger ”stanna, sänk ryggen och öppna ditt bäcken” försvinner men ryttaren fortfarande driver lika hårt som i sin sadel.

7. Det sista är att lägga på sin egen sadel och rida i den. Helst utan schabrak för att få ett dammönster att läsa av från den oxå och jämföra med DK:n. Nu kan man inte skylla på att man fick rida hästen varm i sin egen sadel för att sedan testa DK:n och att det var därför det gick bättre. I början kämpar hästen på i sin gamla sadel för den är van vid DK-känslan men efter ett tag är de gamla vanliga problemen tillbaka. Det är nu man får ta ställning till om man vill fortsätta med det gamla fast man vet vad man gör. Det är mkt pengar att lägga på en sadel men du behöver inte köpa någon mer sedan. Den sadeln du provat har legat på allt från fullblod, halvblod, frieser, lusitano och welsh, från Grandprixhästar till hobbyhästar och personer som provat den är från 12-år och uppåt.

Att tänka på
• Beräknad inpassningstid ca 1.5-2 timmar.
• Kom i god tid.
• Urlastning ska ske i träns.
• Använd inte pälsglans.
• Hjälm är obligatorisk.

Boka  sadelutprovning
Boka: Jeanette Karlsson på tel 0709-948304 eller mail jeanette@stallrustorp.se.  Från 1/1-2015 kommer jag endast att ta emot för sadelutprovning på Stall Rustorp eller om någon vill ha mig som ett återkommande event var 3:e månad så kan jag tänka mig att åka på det men tyvärr tar restiden alldeles för mycket energi för att åka ut till envar. Men som sagt behöver ni hjälp så finns jag här 🙂

En bild säger mer än 1000 ord

Stall Rustorp - sadelutprovning
Stall Rustorp - sadelutprovning
Stall Rustorp - sadelutprovning
Stall Rustorp - sadelutprovning

 

Stall Rustorp - sadelutprovning
Stall Rustorp - sadelutprovning
Stall Rustorp - sadelutprovning
Stall Rustorp - sadelutprovning

 

Stall Rustorp - sadelutprovning
Stall Rustorp - sadelutprovning
Stall Rustorp - sadelutprovning
Stall Rustorp - sadelutprovning

 

Stall Rustorp - sadelutprovning
Stall Rustorp - sadelutprovning
Stall Rustorp - sadelutprovning
Stropparna till sadelgjorden behövde justeras bakåt på just denna sadeln.

 

Stall Rustorp - sadelutprovning
Stall Rustorp - sadelutprovning
Stall Rustorp - sadelutprovning