Stall Rustorp – det hästvänliga alternativet

Stall Rustorp - Jeanette & Penny

Jeanette Karlsson

Sadelutprovare , Hästfysioterapeut och Holistic Lifestyle Coach

Vi tar ansvar genom att bara sälja produkter som vi anser hästvänliga!

Jag är utbildad maskiningenjör men har alltid levt med hästar. Jag tröttnade på bilindustrin och bestämde mig för att satsa på hästarna på heltid. Tanken var då att utbilda mig till hästfysioterapeut för att ta emot konvalescenthästar i vårt stall för rehabilitering. Men mitt i utbildningen fick jag en tankeställare då jag insåg att många av de skador man ser på hästarna beror på en sadel som passar dåligt.
Jag fick också dåligt samvete för hur jag har behandlat mina hästar tidigare då jag inte hade den kunskap jag har nu. Jag bestämde mig då för att börja sälja bomfria sadlar som passar i stort sett alla hästar samt att utbilda mig hos Saddlefit4life.

Saddlefit4life är en av mycket få organisationer som har en gedigen kunskap om sadelutprovning och har sadlar som är fullt justerbara. Det finns idag andra sadlar på marknaden som är justerbara i vinkel men ej i bredd. Men det är också viktigt att justera bredden på bommen efterhand hästen växer. Detta för att öka hästens prestation och minska risken för skador som tex kotledsinflammationer, muskel- och nervskador och ryggproblem.

Mina utbildningar

2010 blev jag är diplomerad  hästfysioterapeut och sadelutprovare, utbildad  av   i Växjö. Att vara hästfysioterapeut innebär att man har mycket god kunskap om hästens anatomi och biomekanik och man jobbar både förebyggande och rehabiliterande med massage, stretching, laser och elströmmar. Foderlära, terapeutisk basmedicin och sadelutprovning är andra delar i kursen.

2011 drog jag det hela ett steg längre och sökte till Saddlefit4life:s (SF4L) utbildning vilket innebar teorikurs i USA och praktik i Tyskland. Efter godkänt slutprov blev jag SF4Ldiplomerad Sadel Ergonom. SF4L är en internationell organisation som består av veterinärer, bodyworkers (massörer, osteopater, kiropraktorer), sadelmakare och sadelutprovare. SF4L filosofi är att sadeln måste ankra på hästen där ryggen rör sig som minst men ändå utan att vara i vägen för bogrörelsen. Ingen häst är 100% symmetrisk och därför måste sadeln kunna anpassas efter det och sadeln får inte trycka hårt bak.

2013  IHTC, en kurs i träning och biomekanik för fransmannen Jean Luc Cornille. Han är gammal OS-ryttare i både dressyr, hoppning och fälttävlan. Han vänder upp och ner på allt man lärt sig men bevisar gång på gång att han har rätt. Hans filosofi kortfattat är; inget tryck i handen för då spänner hästen ryggen och kan inte kordinera/orkestrera alla små muskler för bålstabilitet och därmed ett hållbart bruk av kroppen. Inte lång och låg för då tar hästen mer vikt på frambenen och tvingas bromsa istället för att propellera upp sig fram och bromsa bak och för att vi inte ska vertikalisera tornutskotten i manken som naturligt är vinklade bakåt. Ryggen skall INTE lyftas vid arbete, känslan vi får att att sitta på ”regnbågen” är egentligen att en del av den vertikala kraftern från bakbenen  görs om till framåt drivande kraft. Hästen skall propellera upp sig fram och höja manken/bröstkorgen inte sätta under sig längre fram med bakbenen.

2014  STAC Professional 1 i Ronneby. Detta gav mig en fördjupad kunskap om vikten av en fungerande/påslagen nedre magmuskel. Det är den nedre magmuskeln, nedanför naveln, som måste vara vid liv och slås på när ryggen utsätts för belastning annars är risken stor att vi får ryggproblem tex klämd disk och ryggskott. En annan sak är att vi genom fel och för mkt stillasittande utvecklar en svank som sitter alldeles för högt upp ofta precis under skulderbladen. Den ska vara precis där bäckenet slutar alltså vid lumbara kota 2-3.

2015 Grundutbildning i verkning av friska hästar enligt SANHCP:s principer. Det innebär att hästen går på sin sula och där, och på strålen, verkas inget bort. Hovväggen skall bära max 20% av hästens vikt, resten skall sulan ta. Jag har innan provat att verka enligt Strassermetoden där man skall ha sulan helt jämn dvs verka bort alla knölar och ojämnheter och ha lite hovvägg kvar och det funkade inte. Min häst rörde sig inte ens i hagen så efter 8 månader gav jag upp. Numera går alla mina hästar barfota och det funkar hur bra som helst. Skönt att veta att hoven får jobba vilket stärker senor,  ligament och elastiska putan, vilken också jobbar som en blodpump. Att gå över makadamen är nemas problemas nu ?

2015 CHEK Holistic Lifestyle Coach är en utbildning där helhetstänket kring människan och hennes hälsa ligger i fokus. Alldeles för många gör slut med mer energi än de får in och kvar blir en ständigt trött och sliten kropp och själ. Många tror att det räcker att äta något för att få energi och det är ju sant men bara på väldigt kort sikt om du äter fel mat. Men tänker ni jag blir ju mätt och orkar fortsätta jobba, ja men känner du dig pigg och vitaliserad när du ätit? Eller går du in i paltkoma eller känner dig hungrig efter en liten stund igen? Och äter man processad mat så kostar det kroppen mer energi att göra sig av med alla dåliga saker i den  än vad kroppen får betalt i form av näring. Många tränar alldeles för hårt och mycket vilket är energi ut men får inte i sig tillräckligt mycket bra energi så träningen blir bara ännu en stress för kroppen. Och stress har vi redan nog av i form av att vi dricker för lite vatten, vi sover på fel timmar av dygnet och för lite, vi äter processad mat tex mjölk, salt,  socker, färdiglagad mat som vi dessutom värmer i en microvågsugn för att säkert få bort det sista livgivande som fanns i den maten, vi stressar mentalt för att hinna med att hämta och lämna på dagis, hinna jobba, hinna handla, städa, tvätta och laga mat. Ja som sagt stress har vi nog av ändå. Mitt mål med den här kursen är att kunna guida dig som vill ha hjälp till ett mer energifyllt friskt liv.

2015 STAC Elittränare. För att bättre kunna hjälpa ryttare och även andra som vill ha hjälp, till en mer hållbar kropp vad gäller screening,korrigering, rehabilitering och träning.

2015 Djurhomeopat på TH utbildning.

Stall Rustorp - Kursintyg HästfysioterapeutStall Rustorp - Kursintyg SadelspecialistHLC1STACSANHCP