logo

Danny Kroetch, sadelmakare och utvecklare av DK sadlar.

”My Goal is to eliminate discomfort for both horse and rider thereby maximizing performance by increasing freedom of movement”
Dan Kroetch is a Master Saddle Fitter who travels widely throughout North America, Europe and Asia conducting saddle fitting clinics and giving lectures on the proper fitting of saddles. Dan has a reputation for being able to fit the most difficult horses and his specialty lies in his ability to help those horses that are experiencing pain from their existing saddles.
In conjunction with Academy Bartels, Dan is currently involved in a 15-month study with Utrecht Veterinary University in the Netherlands on how ill fitting saddles affect the horse’s movement.

DK Saddlery –  The Ultimate in Freedom for Both Horse and Rider

DK sadlar är måttanpassade sadlar med Flair paneler, dvs luftfyllda paneler. Var medveten om att det är stor skillnad på Cair och Flair! Cair är luftkuddar med skarv mitt på och på ovansidan och undersidan ligger ett lager med gel. Kuddarna är inte justerbara. Flair däremot är rena luftkuddar som går att fylla och tömma på luft för bästa passning. Luften konformerar sig runt hästen och fördelar därmed trycket helt jämt och tar upp stötar mycket bättre än traditionell stoppning. Luften låter även musklerna att jobba friktionsfritt. När hästen tar fram benet och bogen åker bakåt puttas luften undan för att sedan fylla på igen när bogen rör sig framåt. Viktigt är dock att man får stabilitet i sadeln och det får man genom att ortspetsarna på koppjärnet är långa och tar stöd mot hästen vilket de gör med DK som har ett extra långt järn. Det är även viktigt att använda en stabil gjord dvs ej någon gel-gjord, gjordar med luft eller gjordar med lång och för stretchig resår.
DK sadlar bygger på samma principer som JES sadlar och använder samma patenterade Adaptree® vilket gör att järnet kan justeras asymmetriskt och allteftersom hästen ändrar sig. Bommen är också lagom flexibel vilket kan jämföras med att hoppa från en stol; man vill landa lagom dvs inte med raka ben och inte med så böjda ben att vi har svårt att komma upp igen. Bommen skall skydda hästen från ryttaren och ryttaren från hästen men ändå vara följsam.

– Sadlarna är justerbara avsedda för hästens bio-mekaniska rörelse.

– Sadlarna kan justeras efterhand hästen utvecklas.

– Samma press används för att justera en DK sadel som en JES sadel

Läs mer om DK sadlar på  på www.dksaddlery.com

Flair ®

DK sadlar kan fås med Flair ® paneler eller  traditionellt ull stoppade paneler.  Flair ® paneler är luftfyllda paneler vilket lättare fördelar trycket över panelens yta och riskerar inte att bli klumpigt på samma sätt som en dåligt stoppad ullpanel kan bli. Riktigt intressant är DK´s hoppsadel där man verkligen får nytta av den stötdämpande effekten från Flair panelerna, 7 gånger mer stötdämpning i landning än med traditionell stoppning.

DK är bra för hästen därför att…

Det största problemet med sadlar är att de låser hästen och då framför allt låser den bogarna. Detta märks på att hästen är ovillig att gå framåt, den snubblar, den vill inte ge efter, den är trippig och tar inte ut steget och den musklar sig inte, har svårt att fatta en eller båda galopperna osv osv. Detta händer då vinkeln är för smal/trång/liten eller för vid

Vad gör man då? Jo man köper en sadel med större vinkel och vad händer, den kommer för nära manken! Varför funkar det inte? Jo för det är inte vinkeln vi behöver ändra utan bredden så att hästen kan få sina bogar under koppjärnet utan att det tar i samtidigt som det fortfarande är 3-4 fingrar mellan framvalv och manke. Detta höjer prestation och välbefinnande och minskar skaderisken betydligt.

Tack vare AdapTree ® kan alla DK sadlar justeras i bredd och vinkel helt oberoende, dvs det går att bredda sadeln utan att ändra vinkel.

 Adaptree®

Alla DK sadlar är tillverkade med fullt justerbart koppjärn med långa ortspetsar som kan ändras både i vinkel och vidd. Koppjärnet är gjort i 6mm rostfrittstål vilket säkerställer att bommen inte ändrar form efter justering vilket lätt händer med bommar som värms vid justering, då plasten ”kryper” vid värme och belastning när du rider. DK AdapTree ® kan justeras hur många gånger som helst i vinkel och vidd.  Själva bommen är gjord i flexibel kolfiberarmerad PUR. Den finns i  storlekar från 16,5 ” till 18,5″ . Vid justering av sadeln formas koppjärnet om i en manuell sadelpress som sadelteknikern har med sig vid besöket.

 DK Saddlery – modellerna

Du kan läsa mer om Dk:s olika sadelmodellerna i vår webshop

Läs mer