Bettets inverkan på tungan

 

 

 

 

Hur ligger tungan i munnen?


Många har uppfattningen att tungan ligger innanför lanerna och att ett bett med tungfrihet tillåter hela tungan att få plats i porten (bågen).  Men detta stämmer inte utan tungan på hästen fyller hela munnen.  Prova själv att stänga munnen och bita ihop så känner ni att tungan tar i mot tänderna och gommen. Detsamma gäller för hästen.

 

 

 


I själva verket ser det ut så här. Tungan flyter ut över lanerna där det inte finns några tänder och tungan får inte plats i porten. Istället skapas tryckpunkter av ett bett med tungfrihet, dels vid hörnen på tungfrihetsbågen mot tungan och om tungfrihetsbågen är bredare än lanerna som på bilden kläms tungan ordentligt.

Ett annat problem kan vara att tungfrihetsbågen tar i gommen, tänk också på att bettet och bågen roterar i munnen varje gång du tar i tyglarna.

 

Då det är så trångt i hästens mun så spänn aldrig nosgrimman hårdare än att du får in minst två fingrar på varandra innanför och använd aldrig nedersta remmen om det finns en sådan. En häst som litar på sin ryttares händer kommer inte att öppna munnen om den inte har tandvärk eller inte gillar bettet . För att lösa dessa problem bör man inte låsa munnen genom att dra åt nosgrimman men däremot kontrollera tänderna och lätta ryttarens händer.

Många är rädda att bettet skall åka genom munnen om man skulle behöva använda ett skarpt tygeltag, men använd då bettskivor istället. Det gör att bettet ligger stilla i munnen och inte åker bort och fram med varje litet tygeltag heller.

Hästen på bilden har en så hårt spänd nosgrimma att den har svårt att andas. Föreställ er det tryck som blir på tungan! Bara genom att ta tyglarna med ett vanligt tränsbett, dvs utan att ha något i handen, så har vi lagt ett tryck på 2kg på hästens tunga. Prova själva att trycka på tungan med ett finger. Det dröjer inte länge innan man blir trött i tungan, dvs får mjölksyra. Med tanke på att tungmuskeln sitter fast i bogbladet skall vi se till att ha en häst utan tryck på tungan för att slippa låsta bogar.

 

 

När hästen äter och det blir fullt i munnen dvs maten trycker i gommen så matar hästen reflexmässigt bak fodret med tungan. Detsamma händer om/när bettet tar i gommen. Jag tror att det är därför många hästar lägger tungan över bettet, rent reflexmässigt alltså.  En annan förklaring kan vara att de inte vill ha tryck på den känsliga tungan utan väljer att ha rycket/bettet på lanerna istället. Det finns då dom som förespråkar att binda fast tungan med ett tungband! för att hindra hästen från att lägga tungan över bettet. Konsekvenserna ser ni på bilden till vänster. Ett stort jack mitt över tungan. Tänk om nu hästen inte väljer att rycka/lägga tungan över bettet utan att det är reflexer som den inte kan styra över som gör det.

 

 

Hur kan vi hantera denna information?

Bettlöst

Det bästa alternativet är naturligtvis att rida bettlöst, att inte stoppa något i munnen som stör hästen, men att rida bettlöst kan vara svårt och kräver träning. Det finns olika typer av bettlösa träns.

Hackamore

Hackamore fungerar som en snara som spänns åt då man tar i tygeln. Om detta sitter för löst vrider sig skänklarna för mycket och sidostyckena trycks upp mot ögonen.

 

 

 

 

Walnut

Ett bra alternativ är ett walnut bettlösa träns som på bilden. Käkremmarna är en förlängning av tyglarna – på grund av de korsade käkremmarna förstår hästen dina hjälper enkelt och du får hästen ”fram på bettet” utan att vrida eller felaktigt böja nacken. Walnut träns fungerar mycket bra med lätta tryck och en lätt halvhalt i vänster tygel ger en tydlig men smärtfri signal på motsatt sida av hästens huvud. Hästen undviker trycket på höger sida och svänger vänster. Jag rider själv med sidepull på Penny som är 4 år med bra resultat.  Läs mer om att rida bettlöst här! 

 

 

 Tränsbett

Ett rakt bett fördelar trycket jämt över hästens tunga och ligger mer still.  Med tanke på platsbristen är det följaktligen bättre med ett tunnare betsel än ett tjockare. Ett tunnare bett trycker däremot lättare in i tungan.

Mycket bra information om olika tränsbett och vad man skall tänka på finns på Torbjörn Lundström sida  http://www.djurtandvardskliniken.se/

 

 

Kandarbett

Jag anser att kandarbett bör undvikas och jag skall försöka förklara varför nedan. Tyvärr krävs kandarbett vid Msv dressyr. Att detta krav finns är för mig obegripligt.

Då kandaret sitter fast i sidostycket i en skänkel som är ca 3cm lång så dras bettet upp och ner i hästens mun upp till ca 2cm varje gång du tar i eller släpper efter i tyglarna. Det innebär att bettet trycker in i tungan och det bildas en ”bulle” som sedan trycks uppåt, vilket gör att en del hästar lyfter bak tungan för att undvika smärta.

 

 

Bilderna visar geometrin på ett traditionellt kandarbett.
Den uppåtgående rörelsen mot tungan var naturligtvis inte avsikten när bettet skapades. När du tar i tyglarna skapas en liten kulle bakom bettet. Bettet matar tungan bakåt vid varje tag i tyglarna. Det finns också en risk att kandarbettet går upp och kolliderar med tränsbettet.

 

 

 

 

Alternativt kandarbett

Fritz Stahlecker har utvecklat ett alternativt kandarbett som sitter ledat i bettdelen, dvs den del som sitter i munnen. Bettet sitter ledat direkt i kinddelen av tränset. Det innebär att bettet inte rör slig uppåt utan bara roterar runt.  På så sätt slipper man problemet med att tungan matas bakåt och man slipper risken att kandarbettet kolliderar med tränsbettet.

En annan fördel  är att kraften ifrån tyglarna läggs rakare mot tungan jfm ett traditionellt kandarbett.

Bilden nedan visar hur bettet är upphängt i sidotyckena på tränset. Läs mer om Fritz Stahlecker kapson på http://www.hsh-fritz-stahlecker.de/News.46.0.html?&L=1

 

 

Postad av

2 kommentarer till “Bettets inverkan på tungan”

 1. Dressyrryttar'n skriver:

  VÄLDIGT BRA INFORMATION FRÅN EN VÄLDIGT BRA HEMSIDA!
  Hade verkligen ingen aning om detta förut!

  TACK SÅ HJÄRTLIGT!

  Enda minuset är att Walnut tränsen är väldigt dyrt så jag köper ett likadant fast billigare från en annan försäljare, tyvärr:(

 2. kiki skriver:

  Äntligen en vettig skrivelse om hästens mun…

Posta ett svar